Parteneri
Partenerii Asociatiei Copii Suflete Sperante.
Mihai Nesu Foundation
Crucea Rosie despreCopii Decebal Banica
Student Sport Retinopatie Copii martamaria.ro
StarPress
FoodPanda
 
Doneaza
Donate
Donate
Click aici pentru a dona
99 RON
EuPlatesc.ro

 

Redirectioneaza 2% din impozitul tau pe venit
Descarca formularul 230
Redirectioneaza 20% din impozitul pe profit
Contract de sponsorizare
Extras Cod Fiscal
 
Cartea recunostintei
 
FACEBOOK
 
Localitati
 
Presa despre noi
Presa despre noi
 
Blog-o-sfera
Blog-o-sfera
 

Cum ne ajuta aerosolii?...

Titlu: Cum ne ajuta aerosolii din natura?

Copyright:  copiisuflete.ro 2012

Ce sunt aerosolii?

Aerosolii se definesc ca fiind micro-particule solide, lichide sau gazoase aflate in suspesie in atmosfera. Ei se formeaza prin diferite mecanisme cele mai frecvente fiind evaporarea si actiunea mecanica (valurile marii care se sparg la tarm produc aerosoli marini).

Toti aerosolii ne ajuta?

Din pacate majoritatea aerosolilor provin din surse poluante, emisiile fabricilor si uzinelor, gaze de esapament, fumul de tigare, etc. Putem afirma ca aerul din jurul nostru este impregnat cu aerosoli nocivi in special in aglomerarile urbane fiind de altfel si principala cauza care a dus la inmultirea alarmanta a cazurilor de afectiuni respiratorii.

Aerosolii benefici din natura.

Aflati in atmosfera respirabila, aerosolii de diferite dimeniuni sunt inhalati in mod natural pe ambele cai: nazal si pe gura. Daca vorbim de aerosoli benefici ne referim in special la cei salini sau de sulf; aerosolii de dimensiuni mai mari se depun si sunt absorbiti in caile respiratorii superioare: cavitatea nazala, cavitatea bucala, faringe (glota, epiglota), iar aerosolii salini de dimensiuni mai mici patrund in caile respiratorii inferioare: trahee, brohii, bronhiole, alveole pulmonare.
Aerosolii salini sunt microparticule de sare care se formeaza in concentratii mari in saline naturale sau artificiale sau in vecinatatea marilor si oceanelor (aerosolii marini).

Cum ne ajuta aerosolii salini?

Sarea, prin natura sa este o substanta bactericida, care nu permite dezvoltarea culturilor microbiene, in multe cazuri comportandu-se ca un dezinfectant. Prin proprietatile sale electro-chimice, sarea, mai exact ionii salini, odata depusi pe tractul respirator, pe langa actiunea bazica asupra bacteriilor si microorganismelor, determina "inmuierea", lichefierea si fluidizarea mucusului de pe caile respiratorii, realizand astfel extragerea materiilor straine dintre cilii si din micro-cavitatile tractului respirator, redarea mobilitatii cililor din tractul respirator, determinand astfel usurarea progresiva si de lunga durata a respiratiei, expectorarea pe cale naturala si facila, eliminarea materiilor alergene sau bacterigene prin fenomenele reflexe de tuse, scurgeri nazale, expectoratii, etc., simptomatica caracteristica vindecarii bolilor respiratorii.

          Retentia mucusului si ingrosarea acestuia pe caile respiratorii este o cauza importanta a multor boli respiratorii. Transportul si consistenta mucusului de pe tractul respirator este asigurat de catre cilii existenti. Atat atrofierea stratului de cili cat si reducerea elasticitatii si a mobilitatii acestora, determina acumularea si ingrosarea mucusului tractului respirator, ingreunarea si obstructia fluxului de aer din si inspre plamani, ragusire, tuse, expectoratie ingreunata, disconfort respirator, senzatii de sufocare, etc. Vascozitatea si elasticitatea mucusului sunt afectate atat de acumularile de materii straine corpului uman, cat si de capacitatea de transport si eliminarea acestuia din tractul respirator. Eliminarea facila a secretiilor bronho-faringiene determina si eliminarea mai rapida a germenilor patogeni si a elementelor (micro-particule, micro-organisme) iritante. 
          Observatiile de-a lungul timpului, asupra persoanelor cu disfunctiuni respiratorii, au aratat ca mucusul tractului respirator se ingroasa in conditiile in care pierde din umiditate si salinitate prin faptul ca organismul nu poate suplini aportul de lichid si sare (in special ioni de Na+) necesar.
In aceste conditii, inspirarea de aerosoli salini este mai mult decat necesara, acestia, prin absortia lor, actionand in primul rand direct asupra mucusului. Dilutia aerosolilor salini la nivelul mucusului (sarea fiind puternic higroscopica - adica retine umiditatea din mediul inconjurator), determina in primul rand, fluidizarea acestuia, facilitand expectorarea mai facila. Fluidizarea mucusului duce implict la usurarea respiratiei, eliminarea secretiilor obturante, eliminarea factorilor iritanti, autocuratirea organica si durabila a tractului respirator, anihilarea germenilor patogeni precum si a efectelor inflamatorii sau iritante. 

Cum si unde ne tratam cu aerosoli?

In Romania exista o multitudine de saline naturale si artificiale special amenajate in scop terapeutic. Teoretic nu are importanta sursa aerosolilor salini atata vreme cat respiram aerul astfel impregnat, insa practic exista diferente in special legate de calitatea aerului care contine amestecul de aerosoli.

 Aerosoli marini

Aerosoli la malul marii.

Specialistii sunt de parere ca din punct de vedere calitativ cei mai benefici aerosoli sunt cei de natura marina, pe care ii inspiram la malul marilor si oceanelor in anumite conditii.

Apa de mare contine pe langa sare si oligoelemente (clorura de sodu, iod, brom, magneziu, calciu) puternic ionizate de razele ultraviolete, un adevarat cocktail de sanatate.

          Prof. dr. Vasile Costinescu, seful Clinicii ORL "Nicolae Costinescu" din cadrul Spitalului "Sf. Spiridon" Iasi:  "Marea, prin aerosoli, asigura o tonifiere a cailor respiratorii superioare si la copii, si la adulti, ca sa nu mai amintim ca aerosolii stimuleaza imunitatea. Nici un aparat, oricit de perfectionat ar fi, nu reuseste sa produca aerosoli atit de binefacatori, precum marea. Cura cu aerosoli la mare este cu atit mai binevenita cu cât tot anul caile aeriene superioare sint bombardate de poluare. Expunerea la aerosoli trebuie inceputa la 6-7 dimineata prin plimbari cit mai aproape de apa marii, copiii trebuie sa se joace la limita dintre nisip si valuri".

          Marea in ansamblul ei are un caracter puternic filtrant al aerului prin mecanisme usor de inteles, dar faptul ca traim la malul marii nu inseamna ca ne tratam cu aerosoli marini. Desigur ca in aerul inspirat exista si astfel de microparticole de sare provenite de la apa de mare insa concentratia lor in aer este insuficienta pentru nevoile organismului la care se adauga si aerul poluat din vecinatatea oraselor si a zonelor industriale de la malul marii.

Cum iau nastere aerosolii marini?

Aerosolii marini sunt alcatuiti din microparticule provenite din spuma valurilor ce se sparg in larg sau pe coasta, particule care sunt antrenate de curentii de aer. Zona cea mai bogata in aerosoli o constituie o fasie de plaja de 50 - 100 m. Digurile si falezele de la malul marii se mai numesc si "patria aerosolilor marini" deoarece in momentul in care valurile se sparg de faleza sau de diguri, stropi foarte fini se disperseaza in aer producand astfel aerosoli. Cum iau nastere aerosolii marini 

Cat dureaza o cura de aerosoli marini?

Curele zilnice este bine sa dureze minim jumatate de ora, cu prelungire pana la cateva ore. Ideale sunt plimbarile in zonele amintite mai sus, dimineata intre orele 6 si 10 - 10:30 si seara dupa ora 18 vara si dupa ora 16:30 primavara si toamna. Iarna sunt indicate curele cu aerosoli la orice ora din zi numai in zilele cu soare si fara ger sau vant puternic. O cura eficienta de aerosoli dureaza minim 10-12 zile, ideal ar fi 18 zile, macar o data pe an.

Sunt buni aerosolii marini pentru bebelusi?

Aerosolii marini sunt foarte buni pentru bebelusi daca se respecta cateva reguli simple. Se va evita vantul puternic. Chiar daca vantul puternic aduce la mal o concentratie mai mare de aerosoli iar valurile se izbesc cu putere la tarm producand la randul lor mai multi aerosoli, bebelusii nu sunt pregatiti sa-i faca fata. Deasemenea in zilele toride de vara bebelusii trebuiesc feriti de expunere directa la soare, dimineata sau seara fiind si in cazul lor intervalele recomandate pentru o plimbare la tarmul marii. In absenta vantului gerul nu este o problema daca sunt echipati corespunzator insa vom limita plimbarile la doar 30 de minute si nu mai mult de doua ori pe zi. Pe timp de iarna dimpotriva se va cauta compania soarelui, orele pranzului fiind cele mai indicate si in functie de intensitatea soarelui putem sau nu sa le cream umbra. Nu trebuie totusi sa uitam ca soarele daca nu este intens este benefic pentru bebelusi, el ajuta la fixarea calciului in oase, la inchiderea fontanelei dar si la reglarea problemelor tenului (de exemplu acneea bebelusului, etc).

Aerosoli la saline.

Pentru cei care nu au la indemana marea, salinele naturale sunt cea mai buna alegere. Avantajul salinelor naturale fata de cele artificiale consta in calitatea aerului in ansamblul sau, practic nu putem vorbi de poluare in adancuri, aerul subteran are un grad mare de puritate.

Aerosoli la saline

Lipsa alergenilor şi a afecţiunilor inhalatorice, care irită căile respiratorice este caracteristică atât microclimei peşterilor cât şi a orizonturilor de mină închise exploatării. În timp ce numărul particulelor care plutesc în aerul marilor oraşe, „numărul de germeni” depăşeşte chiar 1000/cm3, în grotele subterane acesta poate fi uneori şi sub 100. La etajul tratamentelor balneare acesta variaza între 180-270. Se găsesc aici şi anumite tipuri de ciuperci, dintre care unele pot fi folosite şi pentru producerea de antibiotice.

Ionizarea negativă a aerului este în unele grote subterane extrem de mare, reducand numarul crizelor astmatice si intensitatea lor.

Concentraţiei mai scazuta de ozon din aerul salinei semnifică un grad mare de puritate care ajută la combaterea spasmelor muşchilor netezi in timp ce valoarea mai scăzută a PH-ului (aciditatea) din aerul salinei contribuie la dezinfectarea acestuia, adică la micşorarea florei bacteriale.

Presiunea parţială a oxigenului este mare ceea ce combina efectul salinei cu un efect similar intalnit in terapia oxigenarii hiperbare (la o scara mult mai mica).

De exemplu la salina Praid presiunea din mine este mai mare (aproximativ cu 12-15 Hgmm), şi de aceea, presiunea parţială a oxigenului este mai mare cu 2,07% decât cea de la suprafaţă. Ca urmare directă, în timpul inhalării aerului din mină, aprovizionarea cu oxigen a organismului creşte cu 2%. La Praid, în josul Salinei presiunea atmosferică este de 734 Hgmm în octombrie şi de 726 Hgmm în iunie, deci se află în raport direct cu schimbările atmosferice din suprafaţă.

Saline naturale din Romania:
 

1. Salina Slanic Prahova
2. Salina Praid, jud. Harghita
3. Salina Turda, jud Cluj
4. Salina Ocnele Mari, jud Valcea
5. Salina Targu Ocna, jud. Bacau
6. Salina Cacica, jud Suceava

 Salina Slanic Prahova


Saline artificiale.

Au avantajul ca pot fi folosite eficient terapeutic tot timpul anului accesul fiind facil, la indemana oamenilor in general in marile orase. In functie de modelul constructiv atmosfera, temperatura, umiditatea si cantitatea de aerosoli din aer sunt controlate pentru a se incadra in parametrii doriti iar aerul este filtrat pentru eliminarea impuritatilor.


Ce spun specialistii despre saline?

Pentru un punct de vedere avizat al unui specialist despre terapia din saline poti citi urmatorul articol din revista Felicia:

"Terapia in saline" de Gabriel Penes.
 


Articole similare


Nu exista articole asemanatoare pentru acest articol.

Comentarii (0)


Scrie comentariu
Numele tau:


Comentariu: Nota:Codul HTML nu este procesat!

Nota: Nesatisfacator            Excelent

Scrie codul de siguranta de mai jos in urmatoarea casuta:


Info Articol


ID Articol: 0092
Nota medie: Fara nota
Comentarii: 0 comentarii
Vizualizari: 34289
 
Cum ne ajuta aerosolii?...
Click pentru marire