Parteneri
Partenerii Asociatiei Copii Suflete Sperante.
Mihai Nesu Foundation
Crucea Rosie despreCopii Decebal Banica
Student Sport Retinopatie Copii martamaria.ro
StarPress
FoodPanda
 
Doneaza
Donate
Donate
Click aici pentru a dona
99 RON
EuPlatesc.ro

 

Redirectioneaza 2% din impozitul tau pe venit
Descarca formularul 230
Redirectioneaza 20% din impozitul pe profit
Contract de sponsorizare
Extras Cod Fiscal
 
Cartea recunostintei
 
FACEBOOK
 
Localitati
 
Presa despre noi
Presa despre noi
 
Blog-o-sfera
Blog-o-sfera
 

Metoda ABR - Gerard Montocchio din Austria - Anul 2004 - Partea I...

ABR - Advanced BioMechanical Rehabilitation
*Reabilitare biomecanica avansata*

Pentru cei care nu au citit relatarile anterioare ale Ilsei Montocchio despre progresele fiului ei, Gerard, obtinute cu ajutorul terapiei IAHP amintim ca in cadrul Terapiei Doman, puteti citi despre Gerard si metodele de terapie recuperatorie pe care parintii le-au ales pentru el incepand de la varsta de o luna si pana la varsta de 9 ani, urmatorii doi ani si jumatate fiind relatati in cadrul terapiei ABR.

De ce am schimbat pe ABR:
Pentru primii 3 ani in care am facut terapie IAHP, Gerard a facut progrese fabuloase si consistente in mobilitate avansand de la mers târâş pe burta cate jumatate de metru la 300 de metri pe zi si apoi a învaţat sa mearga patruped. In ultimul an cu IAHP,  progresul in mobilitate a incetat.
Dupa ce am vizionat DVD-ul,  “Despre ABR” (ABR Facts) ne-am dat seama că Gerard nu reuseste sa-si imbunatateasca mersul patruped datorita anomaliilor din structura sa fizica. Am fost la prima noastra evaluare ABR si instruire in Belgia in Aprilie 2004 si de atunci practicam tehnica ABR cu rezultate fantastice.

 


Principiile ABR
ABR este prescurtarea de la Advanced BioMechanical Rehabilitation. (Reabilitare Biomecanica Avansata)
ABR este o metoda de corectie structurala a deformarilor musculo-scheletale.
Obiectivul principal al ABR este sa readucă functiile motoare la persoanele cu leziuni cerebrale.
Principiul fundamental al ABR este acela ca structura precede functia. Fără o structura corecta a organismului, un copil nu va reusi sa se taraie, sa mearga patruped sau sa mearga, indiferent cat de multe exercitii si programari ale miscarii vor face parintii pentru el. De aceea, fără o structura dezvoltata complet si normal, functia este imposibila. Asadar, fara a normaliza structura, in cel mai bun caz va exista un anumit nivel de compensare functionala. 
 
Obiectivul ABR este de a readuce tonusul corect al muschilor fini (internal myofascia) care intr-un efect in lant va readuce proportiile si alinierea scheletului. In timpul acestui proces tonusul muscular este readus la normal si bratele si picioarele vor beneficia de o crestere a masei musculare in proportiile normale ale mobilitatii si in final suficienta forta astfel incat copiii sa-si poata dezvolta miscarea intr-un mod normal, spontan.
Leonid Bylum
Inventatorul ABR

ABR considera ca muschii fini sunt primele victime ale leziunilor cerebrale. Deoarece tonusul lor scade datorita leziunilor cerebrale, urmatoarea victima este structura sistemului musculo-scheletal, care va colapsa – modificandu-se aliniamentul normal al muschilor si oaselor si modificandu-se distantele intre punctele de prindere ale muschilor. Aceste modificari ale punctelor de prindere vor cauza dezechilibre ale muschilor: de ex. spasticitate si contracturi. In final aceste dezechilibre ale muschilor vor face miscarea imposibila. Si astfel se ajunge la diagnosticul de paralizie cerebrala, asta insemnand dificultate in controlul posturii, pozitiei si muchilor.

Parintii, rudele sau alte persoane responsabile pentru copil sau pacient sunt invatate tehnica ABR in cursuri speciale. Aplicatiile personalizate recomandate pacientului sunt aratate si practicate in timpul acestor sesiuni. Terapia se face acasa cu o durata de minim 3 ore pe zi.

Prima evaluare ABR facuta de Leonid Blyum pe 19 Aprilie 2004
Cand veti face urmatoarea radiografie de sold, intrebati de o radiografie care sa includa si coloana vertebrala pana la coastele inferioare.
Oasele picioarelor nu au voie sa “atarne in aer” ele ar trebui sa fie atasate de pelvis.
Este esential sa se observe deformatia pelvisului care cauzeaza deformatia picioarelor.
Radiografia de sold a lui Gegi: Oasele iliace si coloana vertebrala apar ca o masa alba compacta, neclara. Daca veti privi radiografia unei persoane normale fiecare vertebra se vede clar articulata, trebuie sa existe o distanta intre fiecare vertebra si disc. Vertebrele se vor vedea albe, distanta dintre ele neagra. Oasele iliace ar trebui sa se distinga clar pe radiografie.

Odata cu inceperea ABR, picioarele lui se vor schimba foarte mult, se vor repozitiona substantial deoarece tranzitia pelvisului va aduce dupa sine si tranzitia picioarelor. Picioarele lui in momentul de fata sunt departe de normalitate.
Inainte a ajunge in punctul in care picioarele se vor stabiliza corect ca “picioare”, elementul cheie este intelegerea tranzitiei pelvisului.
Este o reactie in lant – ceea ce insemna ca daca dorim a aliniere corecta a picioarelor in pelvis, trebuie mai intai aliniat pelvisul cu coloana vertebrala. Constructia pelvisului in sine – aliniametul celor doua oase iliace si sacrumul – trebuie sa fie corecta.

Muschii abdominali anteriori ai lui Gegi au o forma foarte neobisnuita. Exista o despartire pe verticala intre muschi care este neobisnuita.

Pielea lui este foarte lasata, poate fi miscata usor in orice directie, pare ca si cand ar avea prea multa piele.

Ilse: Soldurile lui Gegi sunt dizlocate de cand avea varsta de doi ani jumate.
Spasticitatea s-a redus in ultimii patru ani de cand am facut programul intensiv IAHP. Nu are durere in solduri.

Leonid: Picioarele trebuie sa intre in pelvis. Deoarece pelvisul este el insusi distorsionat si subdezvoltat unde sa  mai intre si picioarele?
Vi s-a recomandat operatie de sold?

Ilse: Chirurgul ortoped de la Vienna ne-a spus cand Gegi avea 4 ani ca il va opera la varsta de 12 ani.

Leonid: Pielea este harta care iti da indicatii despre ce fel de volum intrinsec ar trebui sa existe sub ea. Pielea ar trebui in mod normal sa fie in concordanta cu segmentarea si compartimentarea care se afla sub ea – ceea ce inseamna ca pielea care apartine partii stangi trabuie sa fie in stanga si nu in dreapta. La Gegi pielea cutiei toracice (de pe piept) poate fi mutata in sus si in jos cam 5 vertebre. Sfarcul poate fi mutat in orice directie. Asta ne arata ca toate benzile de tesut de prindere care impart corpul in diferite compartimente sunt distruse. Modificarea calitatii pielii (grosime suplimentara a pielii) si reducerea mobilitatii pielii sunt procese esentiale pe care le vom vedea intamplandu-se cu ABR.
Daca te uiti la nou nascut sanatos, vei vedea mai mult sau mai putin un volum nediferentiat – bebelusul este de regula dolofan.
Mai tarziu, densitatea creste, exista un procent mai mare de muchi in organism.
Gegi are o structura scheletica rigida si nivele lipsa in structura de baza.
Primul lucru de facut este sa incepem sa recuperam acea integrare intre diferitele sectiuni, de la centru la periferie. Pentru ca el sa poata progresa radical trebuie sa creasca masiv in dimensiuni, lungime, latime. Dimensiunile lui astazi nu au nimic de face cu numarul de calorii e care i-l dam.
Astazi el este ca o pasare, multa mancare intra, multa mancare este eliminta. Ceea ce ar trebui sa vedem este opusul, trebuie sa inceapa sa absoarba si nu doar sa consume si sa elimine. Pe de alta parte faptul ca nu are probleme cu constipatia sau diareea este excelent.
Mananca si inghite bine. Fara o crestere masiva a volumului, etc, totul nu va fi decat o redistributie intre capacitatile limitate.
Esential (in mod evident avem un baiat foarte interesant) putem imparti lucrurile pe mai multe directii sau linii de actiune.
Linia 1 este dezvoltarea segmentarii. Cea mai rea, unul dintre lucrurile pe care le-a avut de la inceput, si pe care inca il are, este acela ca miscarea sa de baza este inclinarea capului pe spate. Indiferent daca sta in fund, sta intins pe spate, daca sta pe burta sau incearca sa se ridice, modul in care initiaza orice miscare este prin a-si duce mai inainte capul pe spate si apoi in sus si abia apoi face orice alta miscare a corpului. Chiar si intoarcerea capului intr-o parte nu este o miscare pura spre lateral in jurul axei verticale. La inceput isi inclina capul pe spate si abia apoi intoarce capul in lateral. Daca privim din fata un copil normal vom observa ca are capul inclinat spre in fata astfel incat se poate observa partea anterioara a crestetului si ca miscarea primara a capului este spre stanga sau spre dreapta exact in axul vertical.
Toate miscarile lui Gegi se bazeaza pe inclinarea posterioara a capului. Respectiv, aceasta miscare posterioara cauzeaza o multime de alte lucruri. Inclinarea posterioara a capului duce in mod inevitabil la distorsiuni ale gatului, distorsiunile gatului conduc la o “bombare” spre in fata  a partii anterioare a gatului care va crea o reactie in lant in intregul organism.

Punctul de start esential in ABR pentru Gegi este schimbarea orientarii capului si sa eliminam aceasta miscare primara (inclinarea posterioara a capului). Ceea ce va trebui sa vedem ca o tendinta pozitiva va fi disparitia acestei inclinari pe spate a capului. Atunci cand sta in fund, va trebui sa petreaca mai mult timp uitandu-se in jos. Daca cineva va dori sa traseze o axa verticala prin crestetul capului, care sa traverseze craniul si apoi prin gat in intregime, va reusi asta doar atunci cand capul este inclinat spre inainte. Atunci cand capul este normal sus nu va reusi sa traseze axa verticala pe intreaga lungime a gatului. Primele miscari pe care le vom observa (care corespund stadiilor primare ale dezvoltarii copilului normal) sunt miscari ale capului catre stanga si catre dreapta in jurul axul vertical (cum ar fi intoarcerea capului intr-o parte si in alta in sensul de “nu”)
Dupa inceperea ABR, controlul lui Gerard al capului (abilitatea de a-si ridica capul si de a-l intoarce spre stanga si spre dreapta) s-ar putea deteriora. Va putea sa faca acest lucru, dar o va face mai rar pentru ca va petrece mai mult timp cu capul in jos.
Este de importanta vitala: ceea ce trebuie sa faca este sa-si ridice capul folosindu-si muschii de la ceafa si nu sa-si ridice capul prin inclinarea capului pe spate. Asta va insemna o aliniera corecta a capului. Asadar primul lucru este sa scapam de inclinarea pe spate a capului. In controlul capului Gerard foloseste muschii laterali ai gatului si inclina capul pe spate.
Ceea ce trebuie sa se intample este ca partea din spate a gatului sa se relaxeze, aceasta relaxare va permite capului sa cada spre in fata, dar in acelasi timp si alungirea partii posterioare a gatului. In acelasi timp va reusi mult mai des sa-si miste capul spre lateral in timp ce capul sta inclinat in fata, si apoi gradual va reusi sa-si tina capul drept. Ultima miscare pe care va trebui sa o obtinem este inclinarea pe orizontala spre stanga sau spre dreapta a capului care este mult mai complicata.
Gerard nu poate face aceasta miscare deocamdata. Atunci cand este pus intr-o pozitie de dezechilibru, nu-si foloseste gatul sa se contrabalanseze. De fiecare data cand ii miscam trunchiul, miscarea cutiei toracice se translateaza imediat in miscarea capului.
Daca ii inclinam capul spre in fata, barbia lui atinge trunchiul chiar deasupra sfarcurilor. Punctul de contact (la orice om normal) ar trebui sa fie aproximativ la nivelul claviculei.
Atunci cand sta in fund (pe marginea mesei) Gegi are doua scheme de baza ale miscarii:


1. Atunci cand isi misca capul spre inapoi, aceasta miscare in spate se translateaza imediat in incordarea coloanei lombare si trunchiul ii aluneca spre inainte.
2. Opus, este pierderea echilibrului corpului cand misca capul spre inainte.

Cand inclina capul pe spate, lamele soldurilor se ridica automat in sus. (lamele soldurilor sunt laterale (sunt indreptate catre lateralul corpului) in loc sa fie posterioare. Lamele soldurilor s-au mutat spre in sus si partea lor superioara este la nivelul C7/T1 (prima vertebra) si ar trebui sa fie la nivelul T4 (a patra vertebra).
Ceea ce complica problemele lui Gegi sunt distorsiunile cutiei toracice. In mod normal prinderea muschilor urmeaza fatetele componentelor structurale. Pe spatele lui nu se observa segmentarea intre partea stanga si partea dreapta. Chiar si uitandu-te la piele nu poti spune unde incepe partea stanga si unde se termina partea dreapta. In mod similar, segmentarea pe verticala este extrem de slaba. Intreaga lui coloana vertebrala este practic unita. Ceea ce am vazut la radiografie este o masa continua de culoare alba, spatiul dintre vertebre s-a redus semnificativ si din acesta cauza intreaga coloana vertebrala, intreaga cutie toracica se comporta ca o singura unitate rigida.

Francis: “Poate fi schimbat lucrul asta?”

Leonid:  Da, asta se poate schimba, nu este o problema, dar adevarata problema este ca dedesubtul structurii lui exterioare sunt foarte multe asimetrii care sunt oarecum ingropate.
Daca ne uitam la spatele lui Gegi cu atentie, partea stanga si partea dreapta sunt diferite. La momentul actual nu este foarte evident. Dar cu ABR, spatiul intra-discal si intra-vertebral se va mari atunci cand mobilitatea bio-mecanica a spatelui sau se va imbunatati. Astazi daca este mutat in coloana vertebrala (intins pe spate, ii apucam picioarele si le miscam spre stanga sau spre dreapta ca pe un tot unitar) intregul lui corp se misca (nu-si poate misca doar picioarele ci intregul corp se misca odata cu picioarele). Daca este miscat de la stanga spre dreapta tinandu-l de sub brate, intregul sau corp, inclusiv picioarele se misca odata cu fundul. Atunci cand corpul este atat de rigid, diferenta in structura intre partea stanga si partea dreapta nu este atat de evidenta. Pentru a avea un corp normal, trebuie sa fie capabil sa-si miste 100% independent parti ale organismului catre stanga sau catre dreapta. In acest moment este 0%. Din pacate, imbunatatirea mobilitatii structurii sale nu se va intampla dintr-o data. In viitor, mobilitatea structurii se va inbunatati diferit pentru mana stanga si cea dreapta. De exemplu stanga va ajunge la 20% iar dreapta la 40% si asta va rezulta ca el va arata sever contorsionat. Chiar daca va avea mai multa mobilitate a structurii in ambele parti, va arata mai rau si contorsionarea va fi mai vizibila.

Este ca si cum ne-am uita la el print-o lupa. In prezent daca te uiti la spatele lui in timp ce sta culcat pe o parte, coloana vertebrala (privind dinspre partea stanga a spatelui spre partea dreapta) ar trebui sa fie alternativ convexa, concava si apoi convexa, ceea ce arata segmentarea dintre partea stanga, centru si partea dreapta. La Gegi nu exista segmentare. Ceea ce insemna ca toate articulatiile care conecteaza coloana vertebrala cu coastele sunt practic fuzionate. Faţetele laterale trebuie sa creasca in volum si de indata ce asta se va intampla, veti vedea ca sunt departe de a fi corect aliniate. Din nou vom vedea asimetrii. In acest moment asimetriile si punctele slabe sunt ascunse de structura rigida exterioara. Cand vom incepe sa lucram la intarirea structurii, in primul rand asta va aduce o expansiune a spatelui. Din forma aproximativ rombica pe care o are acum, va incepe mai intai sa de deschida, si deci vom incepe sa vedem ceva diviziune intre stanga, centru si dreapta. Vorbind din punct de vedere fizic va aparea o mobilitate suplimentara intre articulatiile coastelor cu vertebrele. Si atunci diferentele intre partea lui stanga si cea dreapta a cutiei toracice vor arata mult mai dramatic. Trebuie sa restabilim mobilitatea in fiecare vertebra. Atunci cand cutia toracica si coloana vertebrala sunt fuzionate, nu-si mai indeplinesc fiecare functia ci se misca ca un bloc compact. De indata ce mobilitatea structurii sale incepe sa apara, trebuie sa fie capabil sa faca exact ceea ce capul sau va trebui sa faca, mai intai sa se miste spre stanga si spre dreapta, apoi spre inainte si spre inapoi apoi inclinare pe orizontala spre stanga sau spre dreapta si apoi sa combine toate elementele intr-o mobilitate complexa tridimensionala. Fiecare dintre aceste planuri trebuiesc lucrate precis pe fiecare nivel. Nu este ca si cand vom crea noi asimetrii suplimentare, ele exista deja, dar sunt ascunse de structura sa rigida.
Daca ne-am uita cu o lupa la el acum, partea stanga a spatelui este bombata mai mult decat partea stanga. Daca il atingi acum pe partea dreapta a coloanei (the spinal sporosis) vei simti ca nu exista diviziune dar daca pipai partea stanga a coloanei exista o depresie usoara (asta deoarece partea lui superioara stanga este mai mobila si se poate misca mai bine). Daca il atingi intre coaste vei simti ca muschii intercostali sunt foarte incordati. Asta este motivul pentru care nu creste si nu ia in greutate, deoarece totul trage puternic spre interior. De indata ce va reusi o crestere riguroasa, isi va mari tonusul, isi va mari mobilitatea structurii, vom vedea o multitudine de asimetrii care nu vor arata deloc bine. Va spun asta acum ca sa va pregatiti pentru ce va veni.

Cazul lui Gerard nu este incredibil de dificil din punct de vedere teoretic. Cel mai important lucru este ca el sa fie co-operant si ca parintii sa aiba o etica decenta de lucru, restul este irelevant. Un factor important este ca Gegi are o stare generala buna de sanatate, de aceea managementul problemelor nu este dificil.
Prima parte este inbunatatirea functiilor si structurii gatului, chiar daca partea de jos a organismului va face, in consecinta, un numar mare de zig-zaguri.
Partea a doua este segmentarea. Daca mobilitatea bio-mecanica a structurii sale (segmentarea, rotatia, etc) se inbunatateste,  inseamna ca ne indreptam in directia buna, chiar daca asimetriile s-ar putea sa arate mai rau.
Parintii spun adesea: “Copilul meu era rigid si arcuit, dar macar arata normal. Acum nu se mai arcuieste dar arata foarte rau”
Ca nespecialisti avem tendinta sa vedem anomaliile posterior-anterioare (din spate in fata) mult mai putin importante decat asimetriile intre stanga si dreapta. Insa in realitate planul stanga-dreapta este secundar fata de planul posterior-anterior.

Taietura operatiei la inima este o problema in plus. Inseamna efort suplimentar sa restauram structura corecta, deoarece diviziunea normala a sternului – la nivelul articulatiilor a fost taiata.
Daca te uiti la o persoana normala, daca pui o mana pe sternul tau (osul pieptului) si iti misti partea superioara stanga a trunchiului, sternul va ramane in aceeasi pozitie. Partea anterioara a trunchiului este impartita in patru segmente: partea staga, stanga-centru, dreapta-centru, partea dreapta - si la fel este si pe partea posterioara astfel incat intreg trunchiul este divizat in 8 segmente care se pot misca independent. Daca ne uita la Gegi atunci cand isi roteste trunchiul, el pivoteaza ca un singur bloc, nu are nici o diviziune interna. Aceasta mobilitate bio-mecanica are la baza 4 conexiuni – articulatiile dintre stern si coaste, anterior (la piept) atat pe partea din stanga cat si simetric pe partea dreapta; articulatiile dintre coaste si vertebre posterior (la spate) atat pe partea stanga cat si pe dreapta. Aceste conexiuni dau mobilitate trunchiului – atat pe verticala cat si pe orizontala. Daca exista elemente anatomice intacte sub structura exterioara a organismului, chiar daca sunt subdezvoltate, sa le recuperram cu ABR este mult mai usor decat atunci cand au fost distorsionate artificial (taiate in timpul operatiei la inima). In cazul lui integritatea normala a sternului a fost compromisa.
In mod normal la un copil cu o cutie toracica deschisa, raspunsul de la acel nivel va necesita in general o durata mai lunga de timp, deoarece, evident, sternul insasi nu mai este o singura bucata. Daca ne uitam la Gegi acum, are ceea ce arata in mod artificial ca o adancime in trunchi, daca te uiti la el de la spate spre in fata in sectiune transversala (forma trunchiului seamana mai mult cu un oval vertical). Deoarece cutia toracica nu s-a vindecat cum trebuie dupa operatia la inima, osul pieptului si cutia toracica formeaza ca un triunghi. Dar esential este faptul ca aceasta chestiune este cam cu un nivel mai jos decat un caz greu. Asadar initial, trunchiul sau se va lati si se va aplatiza. Daca privesti trunchiul sau dintr-o parte in alta, partea superioara a trunchiului (imediat sub gat)  este minuscula si osul pieptului este bombat spre exterior in zona centrala a trunchiului.

Un om nu poate avea mobilitate corespunzatoare in brate fara alinierea corecta a intregului arc al umerilor. Pentru ca bratele sa se miste corect in aticulatiile umerilor ai nevoie de
a) clavicule stabile, conectate corect si stabil cu sternul
(Claviculele lui Gegi sunt rotite in sus si spre in afara – si nu doar vertical in loc de orizontal) Claviculele se prind in doua locuri, de stern si de osul umarului, asadar sunt 2 puncte de pivotare pentru clavicule. La o persoana normala, capatul claviculei se sprijina pe partea de sus a sternului, dar la Gegi s-au rotit astfel incat capetele sunt in spatele sternului ca si cum ar fi alunecat sub stern. Prin urmare conexiunea cu sternul este foarte slaba. Urmatoarea conexiune dintre osul umarului si clavicula ar trebui sa fie foarte solida (aproape ca un umflatura) dar Gegi are o gaura mare acolo, ceea ce inseamna ca si aceasta conexiune este foarte slaba. Miscarea bratului in articulatia umarului se bazeaza pe articulatiile claviculei cu sternul, claviculei cu scobitura articulatiei umarului si claviculei cu osul umarului. La Gegi, osul umarului s-a mutat, clavicula s-a rotit in sus si spre in afara. Principiul programului ABR este extragerea, latirea si asa mai departe.

In cazul lui Gegi, in ultimii 4 ani, am urmarit sa obtinem reusite functionale – inca doi metri, inca patru metri, etc.  Totusi functia poate determina structura doar pana la un anumit punct. Functia in cazul asta, foloseste compensarea pentru a combate limitarile structurii.
Mai bine spus, nu conteaza cat de mult te tarai, nu vei putea sa misti osul umarului din pozitia de sever ridicat in sus si spre in afara in pozitia normala. Daca clavicula este in interior, este in interior, indiferent de cat de mult dansezi in jurul copilului incercand sa-l determini sa faca ceva. Oricare din aceste activitati pe care el le va deprinde nu vor duce la schimbari esentiale a anomaliilor structurale.

Cu ABR el este beneficiarul terapiei. Ne confruntam cu nivele involuntare. Cand ne confruntam cu nivele involuntare, singurul lucru care conteaza este calitatea raspunsului. Ceea ce-mi faciliteaza mie sa fiu asa direct in prezicerea viitorului, chiar daca toti copiii sunt diferiti, este faptul ca stiu ca ne confrumtam cu nivele involuntare. Daca ne-am fi confruntat cu nivele voluntare, ca sa obtinem un rezultat, ar fi fost o multime de semne de intrebare. Dar asa, acestea sunt structurile pe care vrem sa le inbunatatim, acestea sunt tehnicile, nu mai exista mediatori intre cele doua. Raspunsul cu care ne confruntam, tine de nivelele cele mai profunde, cele mai primitive nivele autonome ale sistemului nervos central. Daca un copil are suficient creier pentru a respira si manca inseamna ca nu exista limite pentru recuperare. La Gegi va trebui sa restauram diferitele fatete ale trunchiului. Daca ne uitam la muschi, ei sunt atasati in locuri specifice, dar nu doar sa fie atasati de exact osul sau coasta care trebuie este important, orientarea este la fel de importanta. Daca orientarea se schimba, intregul vector al muschiului este complet diferit, si lucrurile se misca intr-o directie gresita. In cazul lui Gegi, el foloseste muschii anteriori ai gatului, care sunt conceputi pentru flexie (contractie), sa-i ajute extensia (intinderea).

Picioarele sunt o alta problema. In acest moment soldul stang al lui Gegi este dizlocat. Ceea ce inseamna de fapt ca piciorul sau se misca separat de pelvis. Daca privesti radiografia, piciorul nu se afla sub acoperisul scobiturii articulatiei soldului. Dar totusi, lucrul important de inteles – chiar daca nu se afla sub acest acoperis, capsula articulatiei este tot o chestie continua.
Fiecare os este infasurat intr-un invelis, iar acel invelis este continuu. Ai osul iliac al pelvisului, apoi este o articulatie si apoi capatul femurului. Acest tub este neintrerupt, chiar daca femurul nu se prinde de pelvis (osul iliac), intern sunt tot parte a aceluiasi tub, ceea ce este un lucru bun. Daca te uiti la o radiografie, ai o alta perceptie deoarece vezi oasele independent si spui ca un os este intr-un loc gresit si ai tendinta sa crezi ca acel os este complet independent de celalalt. Este foarte important sa intelegem ca oasele se afla sub acelasi invelis continuu si ca indiferent de cat de rau sunt distorsionate, nu vor iesi in afara acestui invelis. Ele sunt inca inauntrul capsulei articulatiei si asta ne da noua oportunitatea sa o recladim.
Sunt doua lucruri importante de retinut:
a)    Limitarile mobilitatii bio-mecanice (atunci cand miscam piciorul, se blocheaza in pelvis) este mobilitate zero in acest caz.
b)    Lipsa volumului. Se poate vedea ca tonusul muscular este foarte, foarte rau.

Ce se va intampla in viitor? Volumul va incepe sa creasca – fundul lui va incepe sa creasca in dimensiuni, va incepe sa capete volum. Piciorul lui are acum forma caracteristica a unui copil cu paralizie cerebrala, ca un oval plat vertical. Nu are adancime pe margini. Daca te uiti la piciorul lui in sectiune transversala este perfect plat. Un picior normal va fi rotund. Ce va trebui sa vedem ca un semn cheie al progresului este dezvoltarea rotunjirii si schimbarea orientarii coapselor. Aceste va fi un progres continuu si constant. Dar de indata ce piciorul se imbunatateste, conexiunea lui cu pelvisul (acum piciorul este ca si cum nu ar apartine de pelvis), mobilitatea bio-mecanica se va imbunatati. Totusi, piciorul va putea avea atunci un numar mare de alinieri ciudate, de exemplu, pozitii aiurea si sa ramana blocat in pozitia respectiva, etc. Vedeti dumneavostra, reconectarea piciorului, poate fi privita ca  o spirala care a fost desurubata de cateva ori si pe care trebuie acum sa o insurubam la loc. In tot acest timp piciorul se va deplasa de multe ori in directii ciudate. Ne dorim o mai buna conexiune a piciorului in articulatia soldului, dar prioritar este sa obtinem volum.

La o persoana normala, pelvisul este mai lat decat piciorul altfel cum ar putea piciorul sa fie in pozitia corecta in interiorul pelvisului. Asadar primul lucru care trebuie sa se intample este ca pelvisul sa se deschida pentru a putea sa adaposteasca piciorul. La Gegi pelvisul este “inchis” spre in fata (n.r. cam ca o carte care in loc sa fie larg deschisa este deschisa la un unghi mai mic). Datorita acestei “inchideri” sacrumul iese in afara desi el ar trebui sa fie in interior. In acelasi timp pelvisul este impins in lateral si in sus, de aceea tonusul muschilor de pe ”podeaua” (suportul) pelvian este complet ne-existent. Daca impingi degetul in muchii fundului pentru a atinge “podeaua” pelviana poti simti ca tonusul muscular este absent. Nu are o ”podea” a pelvisului care sa tina pelvisul in pozitie corecta. Un al treilea lucru este ca pelvisul este inclinat spre in sus. Daca te uiti la partea superioara a pelvisului si la partea de jos a coastelor inferioare, cel mai inalt punct al pelvisului este mai sus decat cel mai jos punct al coastelor. De fapt, cel mai inalt punct al pelvisului ar trebui sa fie mult mai jos decat cel mai coborat punct al coastelor. Daca apuci osul soldului cu degetele se simte ca un os dezvelit fara volum in jurul lui. Acest volum trebuie sa fie umplut. Umplerea volumului este baza recuperarii lui bio-mecanice.

Situatia prezenta a lui Gegi este foarte foarte rea. Din pacate nu poti sari de la de patru ori foarte rau la bine. Urmatorul pas este de la de patru ori foarte rau la de trei ori foarte rau. De la de trei ori foarte rau la de doua ori foarte rau. Asadar in inceputul ABR cand veti incepe sa vedeti anumite schimbari, va fi tot foarte rau dar in mod diferit. Va fi foarte greu pentru dumneavoastra sa evaluati daca se schimba in de cinci ori foarte rau sau in de trei ori foarte rau!

Segmentarea, volumul si secventa de dezvoltare de la cap in jos, independenta mobilitatii bio-mecanice – acestea sunt partile esentiale, sunt elementele de baza ale constructiei. In acest sens, logica intregii strategii de abordare, este complet opusa de ceea ce ati facut pana acum. Anterior, capitalizati mobilitatile bio-mecanice ramase, incercand sa le acordati o utilizare functionala, construind compensarea, deoarece cand o structura slaba este pusa sa functioneze va afecta in oarecare masura performanta structurilor care nu sunt de fapt concepute pentru acea functie specifica. In termeni simpli, daca fortezi un copil care are umarul in pozitie gresita sa se taraie, nu ar trebui sa te astepti sa foloseasca aceleasi grupe musculare pe care le-ar folosi un copil sanatos. Pe de alta parte este un plus cand copilul tau a obtinut ceva mobilitate, pe de alta parte, este un drum inchis, nu va conduce nicaieri. Acesta abordare are o limita foarte clara, deoarece nu asa a fost conceput corpul sa functioneze – toti vectorii sunt gresiti. Pentru mine, toate castigurile functionale anterioare care s-au dezvoltat prin compensare nu au nici o valoare. Daca vor ramane sau o parte din ele vor ramane sau vor disparea, este in regula. Daca anumite realizari functionale vor disparea temporar, nu ma deranjeaza. Daca vorbim la modul figurat este ca si cum ati construit o schela pentru a crea un fel de bypass al mobilitatii, si de indata ce veti incepe sa reconstruti structura, aceasta schela se va cam demola. Controlul capului care se bazeaza pe inclinarea pe spate a capului nu este genul de progres functional de care trebuie sa te bucuri, deoarece nu duce nicaieri si impiedica dezvoltarea corecta viitoare a structurii.

Asadar, in primul rand, mobilitatea bio-mecanica a structurii si apoi, dezvoltarea graduala a fortei din interior, va va ridica la un nivel mult mai inalt. Astazi Gegi sta in fund intr-o pozitie de W si isi mentine echilibrul datorita rigiditatii. Asadar de indata ce vom incepe sa-i restauram mobilitatea, pentru fiecare punct al mobilitatii trebuie sa dezvolte suficienta forta. Asta este si problema, ca sa-ti mentii o pozitie cu ajutorul rigiditatii nu este un efort foarte mare, dar nu duce nicaieri mai departe. Astfel ca atunci cand vei redobandi mobilitatea bio-mecanica, va trebui sa reconstruiesti forta in toate directiile.
Dezvoltarea volumului, independenta mobilitatii structurale si secventa de dezvoltare sunt lucrurile care deosebesc un copil normal de unul cu paralizie cerebrala. Motivul pentru care functia si structura copilului cu paralizie cerebrala se deterioreaza pe masura ce creste este ca aceste dezvoltari normale nu se intampla la copilul cu paralizie cerebrala.

10 Mai 2004
Ne-am intors din prima noastra vizita in Belgia in urma cu 10 zile. Centrul ABR este intr-un sat, Beringin, aproximativ o ora de mers cu masina, la est de Bruxelles. Vizita a durat 4 zile, cate 3 ore pe zi, cu o ora si jumatate de evaluare de catre Leonid Bylum, fondatorul ABR.

In prima zi, instructorii de la centru au practicat ABR pe mine si pe Francis, ca sa ne putem da seama cum este sa fii cel care primeste terapia ABR si apoi ne-au invatat cum sa o facem noi insine, am practicat intai pe ei si apoi unul pe celalat si apoi am incercat pe Gerard a doua zi.

Am primit 3 exercitii pe care sa le facem 6 zile pe saptamana pana la urmatoarea vizita din 12 Iulie.
1)    Intins pe o parte, multe prosoape, pompand (in genul respiratiei artificiale) pe lateralul cutiei toracice
2)    Gigi stand in fund si facand o pompare in forma de U pe spatele gatului.
3)    Intins pe o parte, cu prosoape peste solduri, pompare tip “concertina” (zig-zag) cu doua maini, pe sacrum si partea de jos a abdomenului.     

27 Mai 2004
Am schimbari in bine de raportat. Dupa 10 zile de ABR, Gerard, dintr-o data a inceput sa mearga patruped mult mai bine si distante mai lungi. Isi misca piciorul stang mai bine. Controlul capului s-a inbunatatit deasemena. Suntem foarte bucurosi de aceste progrese.

17 Iulie 2004

Am avut cea de a doua vizita la centrul ABR din Belgia saptamana aceasta. Am invatat trei exercitii noi (acordeon pentru sold – pe fund si pe burtica; crestetul capului cu semi-acordeon in pozitia chitarei si acordeon la tample). Continuam deasemenea cu spatele gatului dar vestea buna este ca nu mai facem exercitiile pe lateral care mie imi fortau tare rau spatele.
Exercitiul tip acordeon la tample.


Gerard ridicat pe genunchi
Gerard a facut 2 pasi inainte in dezvoltarea mobilitatii: acum 10 zile s-a ridicat singur in pozitia in genunchi cu fundul ridicat pentru prima data si si-a tinut pozitia pentru 5 secunde! Nu-si poate inca tine echilibrul fara sa se tina de ceva dar este un inceput. Joi, in apartamentul din Belgia a reusit 4,5 metri de mers patruped fara intrerupere. Recordul sau anterior era de 3 metri.

Borys a  facut multe fotografii cu diferite zone ale corpului lui Gerard. Comentariile lui Leonid (fondatorul ABR) au fost: Este foarte surprins de viteza cu care Gerard raspunde la ABR, el avand distorsiuni structurale profunde.

Forma fetei s-a modificat, maxilarul de jos este mai in interior – dezvoltarea orizontala a muschilor fetei incepe sa se vada, ceea ce inseamna ca se formeaza segmentarea orizontala. Aceasta inseamna ca va fi capabil sa-si deschida maxilarul mai bine pe directia sus-jos si usor si spre stanga si spre dreapta.
Este foarte clar ca spatele gatului este mai lung – este mult mai usor pentru el acum sa incline capul in fata.

Pozitia oaselor bazinului este mai joasa.

Exista o mai buna diviziune intre linia maxilarului si platforma barbiei (aria de sub barbie) – ceea ce inseamna ca diviziunea intre laringe (prin care scoatem sunete) si trahee (prin care ajunge aerul in plamani) s-a inbunatatit – prin urmare alininiera gatului cu capul este mai buna – si de aceea Gerard scoate mai multe sunete.

Muschii laterali ai gatului nu mai sunt la fel de iesiti inspre afara – ceea ce arata ca mobilitatea capului spre inainte s-a inbunatatit.

Cand sta intins pe burta, este mai drept. Asta din cauza ca isi tine capul intr-o pozitie mult mai confortabila (mobilitatea capului a crescut) – prin urmare si pozitia pieptului este mai buna si poate suporta o greutate mai mare pe piept. Rasucirea spre lateral a corpului sau s-a redus.

Rasucirea coloanei lombare (partea de jos a coloanei) s-a redus in mod clar, ceea ce este foarte incurajator. Rata buna de de-rasucire este surprinzatoare si depaseste asteptarile lui Leonid, deoarece copiii care au suferit operatii chirurgicale (Gerard a avut o operatie la inima si cutia toracica i-a fost taiata si deschisa) de regula nu reactioneaza atat de rapid.

Ceea ce m-a uimit cu adevarat a fost adancimea pelvisului (masurata atunci cand sta intins pe spate, de la suprafata pe care sta pana la partea de sus a osului) care s-a schimbat pe partea stanga de la 6.5 la 7.5 cm (unde soldul este complet dizlocat) si pe partea dreapta de la 8 la 8.5 cm. Distanta intre oasele soldului s-a schimbat de la 14.5 la 16 cm. Ceea ce inseamna ca pelvisul lui se mareste si se deschide.

20 Iulie 2004
Gerard a facut ceva nou  – ieri ii dadeam sa manance si el statea in fund in scaunul lui. Si-a prins piciorul drept si si-a bagat degetul mare de la picor in gura pentru prima data. Bineinteles ca l-a muscat, deoarece el mereu musca cate ceva. A fost atat de surprins cand l-a durut! Sa fi vazut ce figura a facut!

21 Iulie 2004
Gerard scrie foarte mult in FC (tabla folosita in terapia IAHP -Doman pentru facilitarea comunicarii) si in ultimul timp plange foarte mult si cand il intreb de ce plange, scrie ca plange pentru ca nu poate vorbi. Ieri a facut la fel si i-am spus ca sunt sigura ca prin ABR va reusi sa vorbeasca. A continuat sa planga si l-am intrebat de ce si el a scris “cand?” Este mult mai ingrijorat de vorbit decat de mers in picioare ceea ce este foarte interesant.

Ieri a avut prima lui criza de nervozitate. Spre seara a inceput sa planga si l-am intrebat care este problema. A scris “mancare”. Cam de vreo doua saptamani isi deschide gura si mesteca in gol ca sa ne dea de inteles ca ii este foame. I-am spus ca trebuie sa astepte, deoarece restul familiei trebuie sa manance mai intai si apoi tati ii va da si lui de mancare. A inceput sa tipe si sa loveasca podeaua cu mainile!

20 August 2004
Avem o multime de vesti bune. Gerard raspunde incredibil de bine la ABR. Imi dau seama ca structura lui se schimba zilnic. Maxilarele si obrajii sunt mai lati si cred ca valul palatin este de asemena mult mai lat. Nu mai are o talie foarte subtire ca de fata, linia laterala a corpului este dreaptă pana la sold, picioarele sunt mai relaxate.

Gegi inoata in Grecia
Schimbari functionale: Circulatia lui trebuie ca s-a imbunatatit – acum un an cand am fost in Grecia, putea sa stea in apa maxim 5 minute inainte sa inceapa sa-i clanţăne dintii, anul acesta a stat in apa si 20 de minute. Cu bautul am facut salturi uriase – inainte varsa foarte mult lichid atunci cand bea si nu vroia NICIODATA sa bea nimic. Acum scrie pe FC ca ii este sete si bea 100 -150 de ml odata fara sa verse sau sa se inece.
Atunci cand merge patruped isi tine pozitia mai mult timp inainte sa faca un pas si piciorul stang se misca mai bine. Comunica mult mai bine, cam de o luna si jumatate plange foarte tare cand vrea sa imi spuna ceva si nu se opreste din plans pana nu iau tabla FC si il intreb care este problema. Reuseste acum mult mai multe sunete. Vorbitul este dorinta lui cea mai mare – este incredibil de frustat ca nu poate vorbi. Cam la doua zile plange tanguit si cand il intreb care este problema scrie “Nu pot vorbi”.

Ieri a reusit sa se suie in patul celei mici. Cateodata se joaca cu intrerupatorul (un fir atarnat) veiozei ei de la pat ca sa o aprinda. Era pe podea in camera ei si evident a vrut sa se joace cu lumina. S-a ridicat patruped, si-a pus mainile pe pat si apoi s-a impins in picioare tragandu-se in acelasi timp in maini ca sa ajunga la cablu pana cand s-a suit in pat.

13 Octombrie 2004
Gerard a inceput sa faca ceva nou Dumincă – isi apuca buza de jos si si-o suge scotand un zgomot specific. Ii place foarte mult si face asta zilnic. Deasemena reuseste sunete noi si lalalizeaza mult mai tare.

23 Octombrie 2004
Am avut o saptamana foarte buna in Belgia. Am avut o evaluare fantastica cu Leonid – care este foarte fericit cu progresele lui Gerard si mi-a explicat foarte multe lucruri.

Avem trei exercitii noi: Exercitiul maxilarului de jos cu o miscare acordeon cu doua maini, el stand intins pe spate; abdomenul cu miscare completa a mainii, cu el intins pe spate si C7 plus gatul, cu el intins pe lateral. Vom continua exercitiul pentru sold si vom face partea posterioara a gatului ca pe un bonus daca voi simti nevoia sa fac mai mult (adica, ati ghicit - niciodata!)
Exercitul pentru maxilar

Puteti citi continuarea relatarii in articolul: "Metoda ABR - Gerard Montocchio din Austria - Anul 2004 - partea II"


 


Articole similare


Metoda Doman - Gerard Montocchio din Austria - Anul 2000 Metoda Doman - Gerard Montocchio din Austria - Anul 2000
0 comentarii  

          Atunci cand ne informam despre o anume terapie pentru copii nostri, suntem mereu in cautare de raspunsuri si argumente logice pro si contra dar si de dovezi care ca indice ca respectiva terapie functioneaza sau nu. Exista o tendinta a celor care raspund pentru terapiile cunoscute astazi in lume, fie ca s ...citeste mai mult
Metoda ABR - Gerard Montocchio din Austria - Anul 2004 - Partea II Metoda ABR - Gerard Montocchio din Austria - Anul 2004 - Partea II
0 comentarii  

Mai jos este continuarea relatarii din articolul: "Metoda ABR - Gerard Montocchio din Austria - Anul 2004 - Partea I" A doua evaluare ABR, de Leonid Blyum pe 19 Octombrie 2004 Leonid:  Recent am vorbit foarte mult despre problema marimii absolute sau relative a capului si acesta este un bun exemplu al situatiei in care marimea naturala ...citeste mai mult

Comentarii (0)


Scrie comentariu
Numele tau:


Comentariu: Nota:Codul HTML nu este procesat!

Nota: Nesatisfacator            Excelent

Scrie codul de siguranta de mai jos in urmatoarea casuta:


Info Articol


ID Articol: 0168
Nota medie: Fara nota
Comentarii: 0 comentarii
Vizualizari: 3100
 
Metoda ABR - Gerard Montocchio din Austria - Anul 2004 - Partea I...
Click pentru marire