Parteneri
Partenerii Asociatiei Copii Suflete Sperante.
Mihai Nesu Foundation
Crucea Rosie despreCopii Decebal Banica
Student Sport Retinopatie Copii martamaria.ro
StarPress
FoodPanda
 
Doneaza
Donate
Donate
Click aici pentru a dona
99 RON
EuPlatesc.ro

 

Redirectioneaza 2% din impozitul tau pe venit
Descarca formularul 230
Redirectioneaza 20% din impozitul pe profit
Contract de sponsorizare
Extras Cod Fiscal
 
Cartea recunostintei
 
FACEBOOK
 
Localitati
 
Presa despre noi
Presa despre noi
 
Blog-o-sfera
Blog-o-sfera
 

Principiul Vojta...

Pricipiul Vojta

Sursa: www.vojta.com
Toate drepturile rezervate.


Principiul locomoţiei reflexe precum şi diagosticul şi terapia Vojta, sunt datorate Prof. Dr. Václav Vojta.
 

Image vjt5

Prof. Dr. Václav Vojta
Prof. Vojta născut la 12 iulie 1917 în Mokrosuky, Boemia, Republica Cehă, decedat la 12 septembrie 2000 în München, a fost neurolog şi neuro-pediatru şi a emigrat în august 1968 din Praga în Germania, a lucrat la Clinica Universitară de Ortopedie din Köln, precum şi la Kinderzentrum München, şi a predat, din nou, din 1990 până la decesul său, la Universitatea Karls din Praga.
A publicat peste 100 de lucrări stiinţifice, 2 monografii cuprinzătoare si a primit numeroase medalii şi distincţii internaţionale.

 Descoperirea principiului Vojta

Prof. Vojta a dezvoltat bazele diagnosticului şi terapiei sale, principiul Vojta, între 1950 şi 1970. Principiul Vojta se bazează pe aşa-numita locomoţie reflexă. Prof. Vojta a observat, atunci când a căutat un tratament pentru copii cu pareză cerebrală, la acei copii, că aceştia au răspuns la anumiţi stimuli, în anumite posturi, cu reacţii motorii repetabile, la trunchi şi extremităţi. Efectele acestei activări au fost uimitoare: Copii cu pareză cerebrală au putut atunci pentru prima dată să vorbească mai clar şi pentru scurt timp să se ridice în picioare şi să meargă mai sigur.

Aplicarea principiului  Vojta în terapie

Deoarece la aceşti copii cu pareză cerebrală spastică, modelele de mişcare activabile nu erau prezente în manifestarea lor spontană, dar care la activări multiple şi repetate se lăsau activate incomplet, însă tot mai cuprinzător şi exhaustiv, profesorul Vojta a tras concluzia că, în cazul spasticităţii infantile, ar putea fi vorba de blocade funcţionale în perimetrul dezvoltării mişcării.

Construind pe aceasta, Prof. Vojta a dezvoltat  un tratament exhaustiv al acestei forme de tulburare la sugari, copii şi adulţi:  Terapia Vojta.

 

Image vjt14

Prof. Dr. Václav Vojta la tratamentul unui prematur.

Modele de mişcare coordonate, înnăscute

Previziunea sa, precum că aceste modele de mişcare activabile sunt determinate genetic  la fiecare om şi că ar trebui să fie prezente încă de la naştere, a fost confirmată atunci când, la nou-născuţii sănătoşi, a putut provoca şi demonstra în mod regulat aceste modele, şi când concomitent au putut fi observate mişcări, ca spre exemplu înclinarea radială în articulaţia pumnului şi deschiderea mâinii, care în dezvoltarea normală apare abia la vârsta de cca. 6 luni – la prinderea spontană şi la sprijinul pe palme.

Diagnosticul precoce la sugari

Observaţiile şi evaluările făcute de Prof. Vojta la mişcarea spontană, precum şi la reacţiile de postură ale unui sugar şi aprecierea dinamicii dezvoltării reflexelor primare formează o formă unică de diagnosticare precoce  al tulburărilor de mişcare şi postură la vârsta sugarului.

Diagnosticarea precoce după Vojta este astăzi aplicată, pentru depistarea timpurie a problemelor de dezvoltare motorii pentru ca  sugarului să-i poată fi prescrisă terapia corespunzătoare cât mai curând posibil ( în primele 6 luni de viaţă), pentru că un tratament în timp util  contracarează manifestarea „mişcărilor false“ şi asigură şanse de vindecare mai bune.


Articole similare


Prof. Václav Vojta Prof. Václav Vojta
0 comentarii  

Prof. Dr. Václav Vojta  Sursa: www.vojta.com  Toate drepturile rezervate. Profesorul  Václav Vojta s-a născut pe data de 12.07.1917 în Mokrosuky, Boemia (Republica Cehă). În 1937 şi-a început studiile medicale la Universitatea Karls din Praga, studii pe care, datorită ocu ...citeste mai mult
Construieste Sperante Construieste Sperante
2 comentarii   5 din 5 stele!

"Construieste Sperante" este un proiect prin care Asociatia "Copii Suflete Sperante" demareaza strangerea de fonduri pentru constructia la Constanta a unui centru nou, modern de recuperare si reabilitare a copiilor cu probleme neuro-motorii.          Putini sunt cei  ...citeste mai mult

Comentarii (0)


Scrie comentariu
Numele tau:


Comentariu: Nota:Codul HTML nu este procesat!

Nota: Nesatisfacator            Excelent

Scrie codul de siguranta de mai jos in urmatoarea casuta:


Info Articol


ID Articol: 0095
Nota medie: Fara nota
Comentarii: 0 comentarii
Vizualizari: 3124
 
Principiul Vojta...
Click pentru marire